niedziela, 4 maja 2014

Polędwiczki wieprzowe



Często na niedzielny obiad przygotowuję polędwiczki wieprzowe w różnej formie (tu jedna z pierwszych propozycji - Polędwiczka w chrzanie i curry). Dziś pomysł na duszoną wersję, ale w przygotowaniu mam jeszcze kilka przepisów, które co jakiś czas będą się pojawiać na blogu :)

SKŁADNIKI

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g)
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • pieprz cayenne
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany koperek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki śmietany 

PRZEPIS

  1. Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w ok 4 cm plastry.
  2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sól, pieprz, czosnek, pieprz cayenne, pietruszkę, koperek i olej
  3. Do marynaty wkładamy mięso i nacieramy każdy kawałek. Następnie mięso wkładamy do lodówki na ok 2 h.
  4. Zamarynowane mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni - każdy kawałek z wszystkich stron.
  5. Po obsmażeniu mięso zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 30 minut - aż mięso zmięknie.
  6. Na koniec dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, żeby zredukować płyny.

2 komentarze:

Drukowanie