piątek, 30 maja 2014

Grillowane szaszłyki


Dziś kolejne przepisy na grilla, tym razem szaszłyki i masło ziołowe, które poznałam w Niemczech. Mięso marynowałam dzień wcześniej, a tak po za tym to wszystko robi się błyskawicznie.


SZASZŁYKI GULASZOWE



SKŁADNIKI

(na 4 sztuki)

  • 12 kawałków wieprzowiny na gulasz
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • marynata paprykowo-rozmarynowa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


PRZEPIS

  1. Mięso marynujemy dzień wcześniej: kawałki gulaszowe posypujemy pikantną przyprawą paprykowo-rozmarynową, dodajemy olej - mieszamy. Zostawiamy w lodówce.
  2. Cebulę kroimy i dzielimy na 4 części, paprykę również dzielimy na 4 części.
  3. Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso-paprykę-mięso-cebulę-mięso
  4. Szaszłyki pieczemy na grillu ok 15 - 20 minut obracając co jakiś czas.

SZASZŁYKI KARAIBSKIE



SKŁADNIKI

(na 8 sztuk)

  • 1 filet z kurczaka
  • 4 plastry ananasa
  • 8 krewetek 
  • sól z chili
  • kurkuma
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • pieprz


PRZEPIS

  1. Kurczaka i krewetki marynujemy dzień wcześniej: filet kroimy na 16 kawałków, dodajemy sól z chili, kurkumę i 1 łyżkę oleju rzepakowego. Do krewetek przygotowujemy następującą marynatę - sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i 1 łyżka oleju. Zostawiamy w lodówce.
  2. Ananasa układamy plaster na plastrze i kroimy na 8 części.
  3. Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijamy: kurczaka-dwa kawałki ananasa-krewetkę-dwa kawałki ananasa-kurczaka
  4. Szaszłyki pieczemy ok 5 minut z każdej strony.

CZERWONE MASŁO ZIOŁOWE



SKŁADNIKI

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół - najlepiej świeżych, ale mogą być też suszone
  • 1/2 łyżeczki posiekana natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki posiekany koperek
  • szczypta soli


PRZEPIS

  1. Do masła dodajemy koncentrat i mieszamy.
  2. Wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
  3. Przekładamy gotowe masło do słoiczka lub miseczki i wkładamy na 1 h do lodówki.

Grillowanie 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie