Często na niedzielny obiad przygotowuję polędwiczki wieprzowe w różnej formie (tu jedna z pierwszych propozycji - Polędwiczka w chrzanie i curry). Dziś pomysł na duszoną wersję, ale w przygotowaniu mam jeszcze kilka przepisów, które co jakiś czas będą się pojawiać na blogu :)
SKŁADNIKI
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g)
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- pieprz cayenne
- posiekana natka pietruszki
- posiekany koperek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- olej do smażenia
- 1-2 łyżki śmietany
PRZEPIS
- Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w ok 4 cm plastry.
- Przygotowujemy marynatę: mieszamy sól, pieprz, czosnek, pieprz cayenne, pietruszkę, koperek i olej
- Do marynaty wkładamy mięso i nacieramy każdy kawałek. Następnie mięso wkładamy do lodówki na ok 2 h.
- Zamarynowane mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni - każdy kawałek z wszystkich stron.
- Po obsmażeniu mięso zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 30 minut - aż mięso zmięknie.
- Na koniec dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, żeby zredukować płyny.
Wygląda smakowicie : )
OdpowiedzUsuńBardzo lubię polędwiczki
OdpowiedzUsuń