wtorek, 6 maja 2014

Potrawka z kurczaka z białą fasolą



Przez jakiś czas chodził za mną smak białej fasoli.. kupiłam puszkę.. a potem długo zastanawiałam się co zrobić. I tak powstał pomysł na potrawkę z pieczonego kurczaka.. W połączeniu z moim ulubionym pęczakiem wyszedł pyszny obiad :)

SKŁADNIKI

  • 2 uda z kurczaka
  • puszka białej fasoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 szklanki bulionu drobiowo-wołowego
  • przyprawa do kurczaka po staropolsku  Kamis
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • posiekana natka pietruszki

PRZEPIS

  1. Kurczaka posypujemy przyprawą, dodajemy olej i nacieramy mięso. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok 60 - 80 minut.
  2. Kiedy kurczak się upiecze i ostygnie odrywamy mięso od kości i dzielimy na małe kawałki.
  3. Cebulę, por i paprykę kroimy w małe kawałki.
  4. Do rozgrzanego garnka wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i czosnek (jeśli ząbki są duże można podzielić je na pół). Chwilę mieszamy.
  5. Wrzucamy mięso i fasolę. Wszystko zalewamy bulionem.
  6. Potrawkę gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut - jeśli płyn zbytnio wyparuje można dolać trochę wody.
  7. Na koniec potrawkę posypujemy natką pietruszki. Możemy ją podać z pęczakiem oraz sałatką z sałaty lodowej, ogórka, pomidora i cebuli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie