wtorek, 14 kwietnia 2015

Placuszki cukiniowe


Placuszki cukiniowe to jedno z dań, które na stałe zagościło w moim menu obiadowym po przerobieniu książki Ewy Chodakowskiej. Szybki, lekki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Trochę w tym przepisie zamieszałam, jak zwykle :)

SKŁADNIKI

(na 8 placuszków - dla 2 osób)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 jajka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3-4 łyżki mąki (pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej lub innej ulubionej)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


PRZEPIS

  1. Cukinie myjemy i trzemy na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do cukinii.
  3. Do miski z cukinią i cebulą wbijamy jajka, dodajemy mąkę, koperek oraz sól i pieprz - mieszamy.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej.
  5. Nakładamy łyżką masę na placuszki i smażymy z obu stron do zrumienienia.

Wspaniałym dodatkiem do placuszków jest sos czosnkowy: jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól i pieprz.

2 komentarze:

  1. Pychotka, też takie ostatnio robiłam i dla próby do smażenia użyłam olej kokosowy bio planet. Wyszło super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Tylko szamać!

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie