wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasteczka orkiszowe


Kolejny przepis na zdrowe ciasteczka, tym razem zamiast mąki tylko otręby orkiszowe i płatki jęczmienne :)
Przepis znowu podobny do tych ciastek, które już były. Polecam, bo szybko się robi i szybko piecze.


SKŁADNIKI

  • 240 g margaryny
  • 2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki glukozy
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


PRZEPIS

  1. Margarynę ucieramy z cukrem przy pomocy miksera, następnie dodajemy jajka i wszystko miksujemy.
  2. Wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie.
  3. Formujemy kulki i lekko dociskamy po ułożeniu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, ciastka pieczemy ok 15-20 minut.
  5. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

1 komentarz:

  1. 240 g margaryny
    1/2 szklanki glukozy
    1/2 szklanki cukru brązowego

    i to ma być zdrowe?

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie