sobota, 15 marca 2014

Podpłomyk na szybką kolację

Jakiś czas temu zmuszona przez męża do zrobienia kolacji, przy prawie pustej lodówce i potrzebie natychmiastowego zaspokojenia głodu, musiałam wymyślić coś co byłoby proste i szybkie w wykonaniu.
Podpłomyki usmażone na patelni z pomidorem i mozzarellą.. pychota :)


SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej
125 ml wody
1 łyżka oleju
sól
2 małe pomidory
1/2 cebuli
1 opakowaniu sera mozzarella
pieprz
przyprawa do pomidorów i mozzarelli
tłuszcz do smażenia

PRZEPIS

  1. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.
  2. Pomidory, mozzarellę i cebulę kroimy w plastry.
  3. Rozgrzewamy dużą patelnię.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy (na grubość ok 0,5 cm) na kształt koła o średnicy naszej patelni (jeśli nie mamy dużej patelni możemy użyć mniejszej, ale wtedy ciasto dzielimy na mniejsze części - tak aby rozwałkowany placek nie przekraczał średnicy patelni).
  5. Cisto umieszczamy na patelni, zmniejszamy ogień i smażymy-pieczemy chwilę, aż spód się zarumieni, następnie przewracamy na drugą stronę.
  6. Na już upieczonej stronie układamy mozzarellę, pomidora i cebulę. Po zarumienieniu się drugiej strony przekładamy podpłomyk na talerz i doprawiamy.

1 komentarz:

  1. o, już wiem co dziś będzie na kolację :D

    Kama

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie