piątek, 27 grudnia 2013

Burrito i mąka kukurydziana
















SKŁADNIKI(dla dwóch osób)CIASTO NA PLACKI
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
200 ml mleka
1 jajko
olej do smażenia

FARSZ
250 g mięsa mielonego
1 mała cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
4 łyżki kukurydzy z puszki
szczypta kruszonego chili jalapenio
czosnek granulowany
sól
pieprz
żółty ser tarty

SOS CZOSNKOWY
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

PRZEPIS

1. Ciasto: mieszamy wszystkie składniki na gładką konsystencję (tak jak naleśniki) i na rozgrzanej patelni smażymy cienkie placki.

2. Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy.

3. Farsz: na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę wszystko razem smażymy.

4. Dodajemy wodę i przecier pomidorowy - podgotowujemy, żeby zredukować płyn. 

5. Na koniec dodajemy przyprawy i kukurydzę. 

6. Przekładamy farsz na placki, dodajemy starty ser i zawijamy. Możemy zapiec burrito na grillu elektrycznym lub patelni. Na koniec polewamy gotowe danie sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie