Na zupę dyniową przerobiłam już kilka przepisów, ale jakoś nie mogłam wydobyć odpowiedniego smaku. W końcu postanowiłam nie kierować się przepisami tylko własnym instynktem i wziąć temat na logikę. Co tu dużo mówić.. wg mnie wyszło super :)
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 kg dyni
 - 3 szklanki bulionu drobiowego
 - 2 średnie marchewki
 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - sól
 - pieprz
 - pieprz czerwony ziarnisty
 - pestki dyni
 
PRZEPIS
- Masło rozpuszczamy w garnku na średnim ogniu.
 - Drobno pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i dusimy kilka minut.
 - Dodajemy czosnek w całości, marchew i dynię pokrojone w kostkę.
 - Wszystko razem mieszamy i dusimy ok 5 minut, następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do czasu, aż dynia i marchew zmięknie.
 - Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ewentualnie solą i miksujemy blendrem na puree.
 - Nalewamy zupę do misek, posypujemy pestkami dyni oraz czerwonym pieprzem.
 
Marchew jest twardsza od dyni, jeśli pokroimy ją w mniejsze kawałki niż dynię, pozwoli to na ugotowanie się obu warzyw w tym samym czasie.
uwielbiam zupę dyniową- pysznie!
OdpowiedzUsuń