wtorek, 7 października 2014

Orkiszowe ciasto orzechowe


Mąż kazał mi kupić orzechy włoskie.. powiedział, że będzie łuskał. Słowa dotrzymał jeszcze tego samego dnia. Nie pozostało mi więc nic innego, jak tylko upiec jakieś zdrowe ciacho :)


SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 130 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZEPIS
  1. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
  2. Jajka ubijamy mikserem z ksylitolem na puszystą masę, dodajemy olej i mleko i chwilę miksujemy  razem.
  3. Następnie dosypujemy partiami suche składniki do mokrych cały czas miksując wszystko razem.
  4. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C.
  5. Ciasto przelewamy do formy na babkę, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną.
  6. Pieczemy ok 1 h - do suchego patyczka.
Jeżeli użyjemy większej formy, ciasto będzie niższe - co spowoduje, że czas pieczenia będzie krótszy.

2 komentarze:

Drukowanie