czwartek, 23 października 2014

Lubisz brukselkę?


Odpowiedź na to pytanie wydaje się być oczywista. Brukselki już z samej zasady się po prostu nie lubi. Mój mąż należy do tych osób, które wiedzą, że nie lubią, chociaż mało próbowały.
W zeszłym tygodniu mówię do męża, że kupiłam brukselkę, na co on, że nie będzie jej jadł. No to pomyślałam, że tak ją przyrządzę, że będzie się zajadał tą brukselką :) 

A dlaczego w ogóle powinno się jeść brukselkę?
Otóż warzywo to jest źródłem wielu witamin, m.in. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Już 150 g brukselki pokrywa całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a duża ilość beta-karotenu, który jest przez człowieka zamieniany na witaminę A, wspomaga m.in. wzrost dzieci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Nazywana warzywem młodości wspomaga ogólną odporność organizmu, blokuje rozwój komórek nowotworowych. U kobiet działa przeciw nowotworowo - regulując poziom hormonów odpowiedzialnych za raka piersi, macicy i jajników.

To tylko kilka dobroczynnych właściwości tego warzywa, ale to powinno wystarczyć, żeby przekonać Was do jedzenia tego pysznego warzywa :)



SKŁADNIKI

  • 15 szt. brukselki
  • sól morska (może być gruboziarnista)
  • pieprz
  • 1 l wody
  • ok 2 łyżek oleju  rzepakowego


PRZEPIS

  1. W garnku zagotowujemy wodę.
  2. Do wrzątku wrzucamy brukselkę na ok 1,5 - 2 minuty.
  3. Po tym czasie wyciągamy warzywo z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.
  4. Każdą główkę kroimy na pół.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone połówki brukselki.
  6. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do zrumienienia.
  7. Na koniec posypujemy brukselkę solą i świeżo mielonym pieprzem.
Gotowe.. wystarczy kilka minut. 

Taką brukselkę możemy podać z sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego.


3 komentarze:

Drukowanie