poniedziałek, 13 października 2014

Zupa dyniowa


Na zupę dyniową przerobiłam już kilka przepisów, ale jakoś nie mogłam wydobyć odpowiedniego smaku. W końcu postanowiłam nie kierować się przepisami tylko własnym instynktem i wziąć temat na logikę. Co tu dużo mówić.. wg mnie wyszło super :)

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg dyni
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz
  • pieprz czerwony ziarnisty
  • pestki dyni

PRZEPIS

  1. Masło rozpuszczamy w garnku na średnim ogniu.
  2. Drobno pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i dusimy kilka minut.
  3. Dodajemy czosnek w całości, marchew i dynię pokrojone w kostkę.
  4. Wszystko razem mieszamy i dusimy ok 5 minut, następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do czasu, aż dynia i marchew zmięknie.
  5. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ewentualnie solą i miksujemy blendrem na puree.
  6. Nalewamy zupę do misek, posypujemy pestkami dyni oraz czerwonym pieprzem.

Marchew jest twardsza od dyni, jeśli pokroimy ją w mniejsze kawałki niż dynię, pozwoli to na ugotowanie się obu warzyw w tym samym czasie.

1 komentarz:

Drukowanie