Na zupę dyniową przerobiłam już kilka przepisów, ale jakoś nie mogłam wydobyć odpowiedniego smaku. W końcu postanowiłam nie kierować się przepisami tylko własnym instynktem i wziąć temat na logikę. Co tu dużo mówić.. wg mnie wyszło super :)
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg dyni
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 średnie marchewki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- pieprz czerwony ziarnisty
- pestki dyni
PRZEPIS
- Masło rozpuszczamy w garnku na średnim ogniu.
- Drobno pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i dusimy kilka minut.
- Dodajemy czosnek w całości, marchew i dynię pokrojone w kostkę.
- Wszystko razem mieszamy i dusimy ok 5 minut, następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do czasu, aż dynia i marchew zmięknie.
- Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ewentualnie solą i miksujemy blendrem na puree.
- Nalewamy zupę do misek, posypujemy pestkami dyni oraz czerwonym pieprzem.
Marchew jest twardsza od dyni, jeśli pokroimy ją w mniejsze kawałki niż dynię, pozwoli to na ugotowanie się obu warzyw w tym samym czasie.
uwielbiam zupę dyniową- pysznie!
OdpowiedzUsuń