Kiedy pierwszy raz usłyszałam o sałatce z zupek chińskich wiedziałam, że muszę ją zrobić. Już dawno nie jadłam zupki chińskiej, więc w trakcie przygotowania sałatki podjadanie makaronu z przyprawami tak mi się spodobało, że myślałam, że będę musiała jeszcze biec do sklepu po kolejną zupkę. Całe szczęście opamiętałam się w porę i makaronu wystarczyło :)
Myślę, że jest to fajna sałatka, którą możemy zrobić w nagłej potrzebie, kiedy zaskoczą nas goście lub po prostu wielki/mały głód. Możemy ją zrobić ze składników, które możemy długo przechowywać lub z tego co znajdziemy w lodówce.
SKŁADNIKI
2 zupki chińskie
1 puszka sałatki mexykańskiej
5 pomidorków koktajlowych
2 małe ogórki konserwowe
1 łyżka majonezu
400 ml wrzątku
sól
pieprz
PRZEPIS
- Makaron kruszymy, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy przyprawy z jednej zupki. Przykrywamy na ok. 5 minut, aż makaron zmięknie.
- Po tym czasie makaron odcedzamy z pozostałej wody, odcedzamy również warzywa z puszki.
- W misce mieszamy makaron, warzywa z puszki, pomidorki koktajlowe - pokrojone w ćwiartki i ogórki - pokrojone w kostkę. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz