Babeczki sprawdzą się również w Walentynkowym menu :)
SKŁADNIKI
120 g masła
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
4 jajka
ewentualnie trochę mleka
PRZEPIS
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st. C
- Na łaźni wodnej rozpuszczamy masło i całą tabliczkę czekolady.
- Kiedy masło i czekolada rozpuszczą się, tworząc aksamitny sos, odstswiamy go na chwilę do ostygnięcia, a następnie miksujemy razem z cukrem.
- Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, mąkę oraz kakao i wszystko razem mieszamy.
- Pozostałe pół tabliczki czekolady siekamy i wrzucamy do naszej masy i wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto jest bardzo gęste możemy dodać trochę mleka.
- Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki (ja użyłam tych w kształcie serduszek) i pieczmy ok 20-25 minut.
pyszne musza być:D bardzo lubię czekoladowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz udało mi się osiągnąć taki smak czekolada.. wszystko oczywiście dla mojego męża, który cały czas marudził, że chce czekoladowe babeczki :)
OdpowiedzUsuń