Wytrawna tarta prześladowała mnie już od jakiegoś czasu. Przez cały tydzień zabierałam się do jej zrobienia, ale wracając późno do domu, kiedy znajdowałam się już w kuchni nie miałam weny do zagniatania ciasta, chłodzenia i pieczenia. Kiedy miałam już jasny pomysł i smak zebrałam się w sobie i upiekłam tartę w pysznym serem rokpol w roli głównej, który nadał daniu specyficzny ostry smak.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki razowej
- 120 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
-------------------------
- 160 g sera Rokpol
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- pieprz
PRZEPIS
- Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, jajkiem i szczyptą soli.
- Formę do tarty wyklejamy ciastem, które wcześniej musimy rozwałkować. Tak przygotowany spód tarty wkładamy na 1/2 h do lodówki
- Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Pieczemy spód przez ok 10 minut z obciążeniem (w postaci ryżu, fasoli lub specjalnych kulek, które układamy na papierze do pieczenia), a następnie 10 minut bez obciążenia.
- W czasie, gdy spód się piecze przygotowujemy pozostałą część dania - jajka ubijamy na puszysto i dodajemy pokruszony ser, trochę soli i pieprz - wszystko razem mieszamy.
- Oliwki i pomidora kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy.
- Do masy jajeczno- serowej dodajemy mleko, koperek, czosnek i oliwki - wszystko mieszamy.
- Wyciągamy spód z piekarnika i wlewamy na niego naszą masę. Na wierzchu układamy pomidory.
- Wkładamy tartę do piekarnika na ok 10-15 minut - pieczemy, aż masa jajeczno-serowa się zetnie.
moje smaki :) mmm...pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dołączenie do akcji :)