poniedziałek, 6 października 2014

Tarta Rokpol


Wytrawna tarta prześladowała mnie już od jakiegoś czasu. Przez cały tydzień zabierałam się do jej zrobienia, ale wracając późno do domu, kiedy znajdowałam się już w kuchni nie miałam weny do zagniatania ciasta, chłodzenia i pieczenia. Kiedy miałam już jasny pomysł i smak zebrałam się w sobie i upiekłam tartę w pysznym serem rokpol w roli głównej, który nadał daniu specyficzny ostry smak.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki razowej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
-------------------------
  • 160 g sera Rokpol 
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz

PRZEPIS

  1. Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, jajkiem i szczyptą soli. 
  2. Formę do tarty wyklejamy ciastem, które wcześniej musimy rozwałkować. Tak przygotowany spód tarty wkładamy na 1/2 h do lodówki
  3. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Pieczemy spód przez ok 10 minut z obciążeniem (w postaci ryżu, fasoli lub specjalnych kulek, które układamy na papierze do pieczenia), a następnie 10 minut bez obciążenia.
  4. W czasie, gdy spód się piecze przygotowujemy pozostałą część dania - jajka ubijamy na puszysto i dodajemy pokruszony ser, trochę soli i pieprz - wszystko razem mieszamy.
  5. Oliwki i pomidora kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy.
  6. Do masy jajeczno- serowej dodajemy mleko, koperek, czosnek i oliwki - wszystko mieszamy.
  7. Wyciągamy spód z piekarnika i wlewamy na niego naszą masę. Na wierzchu układamy pomidory.
  8. Wkładamy tartę do piekarnika na ok 10-15 minut - pieczemy, aż masa jajeczno-serowa się zetnie.


Zabieramy ze sobą posiłek

1 komentarz:

Drukowanie