czwartek, 2 października 2014

Ciasto czekoladowe


Ciasto tak czekoladowe, że aż czarne :) Nie można się oprzeć. Dorze, że upiekłam w małej formie, bo zjadłabym wszystko od razu. 

Co prawda wykorzystałam do upieczenia tego ciasta zwykłą mąkę pszenną - bardzo niewiele, ale myślę, że przepis spodoba się osobom, które unikają tego typu składników. Muszę spróbować następnym razem z inna, zdrowszą mąką :)

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1/4 szklanki kremu z kasztanów (lub masła orzechowego)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek

PRZEPIS

  1. W pierwszej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
  2. W drugiej misce ucieramy mikserem na puszystą masę ksylitol, krem z kasztanów, olej i jajko.
  3. Następnie wsypujemy do mokrych składników suche i wszystko razem miksujemy na małych obrotach.
  4. Dolewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, tortownicą smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto.
  6. Pieczemy ok 30 minut, do suchego patyczka.

2 komentarze:

  1. oj taaak :) ostatnio robiłam ciasto/tort czekoladowy przekładany masą kokosową - też było czarne jak smoła, a jakie pyszne! :)
    pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto,idzie do ulubionych
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie