Mąż kazał mi kupić orzechy włoskie.. powiedział, że będzie łuskał. Słowa dotrzymał jeszcze tego samego dnia. Nie pozostało mi więc nic innego, jak tylko upiec jakieś zdrowe ciacho :)
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 130 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka ksylitolu
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZEPIS
- Najpierw łączymy wszystkie suche składniki: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- Jajka ubijamy mikserem z ksylitolem na puszystą masę, dodajemy olej i mleko i chwilę miksujemy razem.
- Następnie dosypujemy partiami suche składniki do mokrych cały czas miksując wszystko razem.
- Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C.
- Ciasto przelewamy do formy na babkę, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną.
- Pieczemy ok 1 h - do suchego patyczka.
Jeżeli użyjemy większej formy, ciasto będzie niższe - co spowoduje, że czas pieczenia będzie krótszy.
idealne ciasto! zdrowe i pyszne!
OdpowiedzUsuń