wtorek, 28 października 2014

Nadziane bułeczki


Bywają takie dni, że pomimo przestrzeganych reguł i zasad, trzeba pozwolić sobie na malutki grzeszek, popełniany z premedytacją.. Jeśli w smaku jest tak pyszny jak moje bułeczki, można sobie wybaczyć taką chwilę zapomnienia :)

Potem oczywiście zbędne kalorie musiałam wybiegać, wyjeździć i wyćwiczyć, ale to nie zmienia faktu, że było warto upiec te maleństwa.

SKŁADNIKI


Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki razowej
  • 1 jajko
  • 1 op. suchych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłego mleka sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła

Farsz
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kula mozzarelli
  • kawałek chudego boczku lub szynki
  • zioła prowansalskie
  • czarnuszka


PRZEPIS

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól - wszystko mieszamy.
  2. Następnie wbijamy jajko i dodajemy masło.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając porcjami mleko (ilość mleka będzie zależałą od 'suchości' mąki).
  4. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miało jednolitą strukturę (ciasto nie będzie tak elastyczne, jak w przypadku samej mąki pszennej).
  5. Odkładamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 st. C.
  7. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, żeby wytopić jeszcze ewentualny tłuszcz.
  8. Mozzarellę kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.
  9. Kiedy ciasto jest już gotowe, podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto w prostokąt o grubości ok 0,5 cm
  10. Układamy wszystkie składniki wzdłuż dłuższego brzegu, dodajemy zioła i zawijamy ciasto mocno dociskając.
  11. Następnie kroimy zawinięte ciasto na 5 cm części, które obracamy i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Posypujemy wszystkie bułeczki czarnuszką i wkładamy do piekarnika.
  13. Pieczemy ok 25 minut - aż bułeczki delikatnie zbrązowieją.

Polecam zjedzenie jeszcze gorących np. z masłem czosnkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie