Sezon na szparagi w pełni. Możliwości na wykorzystanie tych warzyw są nieograniczone, a i szybkość obróbki zachęca do ich jedzenia.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi mają niski indeks glikemiczny (Ig 15), a 100 g to tylko 20 kcal. Uznawane za afrodyzjak, ale są również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Zawierają karoten, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Zapobiegają powstawaniu nowotworów oraz działają bakteriobójczo.
Zielone czy białe?
Ja zdecydowanie wybieram zielone. Poza dokładnym umyciem i odłamaniem zdrewniałej końcówki nie trzeba nic więcej z nimi robić. Białe są zdrewniałe na zewnątrz i należy je dodatkowo obrać przed przyrządzeniem. Zielone gotują się ok 3 minut, a białe ok 10 - 15 minut.
1. Łosoś pieczony na parze
SKŁADNIKI
(przepis dla 3 osób)
- 10 zielonych szparagów
- 2-3 bataty
- filet łososi ze skórą
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
PRZEPIS
- Łososia marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu i koperku (najlepiej kilka godzin w lodówce).
- Bataty myjemy i kroimy na równej wielkości kawałki, dodajemy olej oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dłońmi, żeby wszystkie kawałki dobrze pokryły się tłuszczem oraz przyprawami.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
- Najpierw wkładamy do piekarnika bataty, ponieważ potrzebują trochę więcej czasu niż pozostałe składniki.
- Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy szparagi, które zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby woda prawie przykryła szparagi).
- Na szparagach układamy płat łososia i całe naczynie wkładamy do piekarnika, po ok 10-15 minutach od momentu włożenia batatów.
- Wszystkie składniki pieczemy jeszcze przez ok 15 minut.
2. Najszybsza pizza świata
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 szparagi
- 50 g wędzonego łososia
- 6-8 pokrojonych i usmażonych pieczarek
- 1/2 kuli mozzarelli
- 1-2 łyżki sosu chili
PRZEPIS
- Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
- Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, brzegi nakłuwamy widelcem.
- Spód naszej pizzy smarujemy sosem chili.
- Następnie układamy wszystkie składniki: kawałki wędzonego łososia, plastry mozzarelli, pieczarki, kawałki szparagów.
- Pizzę pieczemy ok 15- 20 minut.
3. Makaron z pulpecikami w sosie kokosowym
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
- 250 g mielonego indyka
- 2 szklanki makaronu żytniego
- 5 szparagów
- 100 ml mleka kokosowego
- ok 200-300 ml wody
- ok 3-4 łyżki mąki jaglanej
- sól
- pieprz
- kurkuma
- słodka papryka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
PRZEPIS
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i trochę mąki jaglanej. Formujemy 8 pulpecików. Każdy na koniec obtaczamy w mące.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy delikatnie pulpeciki z każdej strony.
- Następnie zalewamy mięso wodą oraz mlekiem kokosowym. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
- Po ok 10 minutach dodajemy, wcześniej umyte i pokrojone, szparagi oraz makaron.
- Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż makaron się ugotuje (jeśli sosu jest zbyt mało można dolać odrobinę ciepłej wody w trakcie gotowania).
- Na koniec dodajemy posiekany koperek, pietruszkę, sól i pieprz.
Wszystkie przepisy super, ale ten łosoś.... MNIAM!! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)
fochzprzytupem.blogspot.com
www.facebook.com/pages/FOCH-z-przytupem/727676660654507
instagram.com/fochzprzytupem
Ta pizza na szybko jest świetna :)
OdpowiedzUsuńSuper Szybka w przygotowaniu!
OdpowiedzUsuń