poniedziałek, 25 maja 2015

3 sposoby na szparagi





Sezon na szparagi w pełni. Możliwości na wykorzystanie tych warzyw są nieograniczone, a i szybkość obróbki zachęca do ich jedzenia. 

Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi mają niski indeks glikemiczny (Ig 15), a 100 g to tylko 20 kcal. Uznawane za afrodyzjak, ale są również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Zawierają karoten, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Zapobiegają powstawaniu nowotworów oraz działają bakteriobójczo.

Zielone czy białe?
Ja zdecydowanie wybieram zielone. Poza dokładnym umyciem i odłamaniem zdrewniałej końcówki nie trzeba nic więcej z nimi robić. Białe są zdrewniałe na zewnątrz i należy je dodatkowo obrać przed przyrządzeniem. Zielone gotują się ok 3 minut, a białe ok 10 - 15 minut.


1. Łosoś pieczony na parze




SKŁADNIKI

(przepis dla 3 osób)

  • 10 zielonych szparagów
  • 2-3 bataty
  • filet łososi ze skórą
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZEPIS

  1. Łososia marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu i koperku (najlepiej kilka godzin w lodówce).
  2. Bataty myjemy i kroimy na równej wielkości kawałki, dodajemy olej oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dłońmi, żeby wszystkie kawałki dobrze pokryły się tłuszczem oraz przyprawami.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. 
  4. Najpierw wkładamy do piekarnika bataty, ponieważ potrzebują trochę więcej czasu niż pozostałe składniki.
  5. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy szparagi, które zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby woda prawie przykryła szparagi).
  7. Na szparagach układamy płat łososia i całe naczynie wkładamy do piekarnika, po ok 10-15 minutach od momentu włożenia batatów.
  8. Wszystkie składniki pieczemy jeszcze przez ok 15 minut.


2. Najszybsza pizza świata



SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 szparagi
  • 50 g wędzonego łososia
  • 6-8 pokrojonych i usmażonych pieczarek
  • 1/2 kuli mozzarelli
  • 1-2 łyżki sosu chili

PRZEPIS

  1. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
  2. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, brzegi nakłuwamy widelcem.
  3. Spód naszej pizzy smarujemy sosem chili.
  4. Następnie układamy wszystkie składniki: kawałki wędzonego łososia, plastry mozzarelli, pieczarki, kawałki szparagów.
  5. Pizzę pieczemy ok 15- 20 minut.


3. Makaron z pulpecikami w sosie kokosowym



SKŁADNIKI

(dla 2 osób)
  • 250 g mielonego indyka
  • 2 szklanki makaronu żytniego
  • 5 szparagów
  • 100 ml mleka kokosowego
  • ok 200-300 ml wody
  • ok 3-4 łyżki mąki jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

PRZEPIS

  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i trochę mąki jaglanej. Formujemy 8 pulpecików. Każdy na koniec obtaczamy w mące.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy delikatnie pulpeciki z każdej strony.
  3. Następnie zalewamy mięso wodą oraz mlekiem kokosowym. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
  4. Po ok 10 minutach dodajemy, wcześniej umyte i pokrojone, szparagi oraz makaron.
  5. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż makaron się ugotuje (jeśli sosu jest zbyt mało można dolać odrobinę ciepłej wody w trakcie gotowania). 
  6. Na koniec dodajemy posiekany koperek, pietruszkę, sól i pieprz.
  7. Szparagowe<3Love




3 komentarze:

  1. Wszystkie przepisy super, ale ten łosoś.... MNIAM!! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
    fochzprzytupem.blogspot.com
    www.facebook.com/pages/FOCH-z-przytupem/727676660654507
    instagram.com/fochzprzytupem

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pizza na szybko jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie