Placuszki cukiniowe to jedno z dań, które na stałe zagościło w moim menu obiadowym po przerobieniu książki Ewy Chodakowskiej. Szybki, lekki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Trochę w tym przepisie zamieszałam, jak zwykle :)
SKŁADNIKI
(na 8 placuszków - dla 2 osób)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 jajka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3-4 łyżki mąki (pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej lub innej ulubionej)
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
PRZEPIS
- Cukinie myjemy i trzemy na dużych oczkach tarki.
- Cebulę drobno siekamy i dodajemy do cukinii.
- Do miski z cukinią i cebulą wbijamy jajka, dodajemy mąkę, koperek oraz sól i pieprz - mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej.
- Nakładamy łyżką masę na placuszki i smażymy z obu stron do zrumienienia.
Pychotka, też takie ostatnio robiłam i dla próby do smażenia użyłam olej kokosowy bio planet. Wyszło super! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Tylko szamać!
OdpowiedzUsuń