Ostatnio oszalałam na punkcie fig. Jest na nie dobry czas, są w dobrej cenie i jest ich dużo, ale przede wszystkim są bardzo smaczne i zdrowe!
Z figami można bardzo wiele zdziałać. Wszystkie sposoby przyrządzania dozwolone - na surowo, grillowane, gotowane, pieczone. Wystarczy trochę fantazji, a czasem tylko najprostsze składniki, które mamy w lodówce. Dokładnie jak w tej sałatce - tylko 3 składniki i tyle.
SKŁADNIKI
- garść liści sałaty lodowej
- 1/2 camemberta
- zielona cebulka
- sos balsamiczny lub ocet balsamiczny
- pieprz
PRZEPIS
- Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na spodzie miski.
- Camemberta kroimy w mniejsze kawałki.
- Figę kroimy w plastry i grillujemy chwilę z każdej strony.
- Gotowe plastry figi układamy na sałacie, następnie na gorące plastry kładziemy ser (żeby troszkę się rozpuścił pod wpływem ciepła fig)
- Zieloną cebulkę drobno siekamy i posypujemy całą sałatkę.
- Na koniec doprawiamy odrobiną pieprzu i dodajemy sos balsamiczny.
Ciekawa propozycja sałatki.
OdpowiedzUsuń