poniedziałek, 15 września 2014

Jabłka + rabarbar = kompot + mus


Jesień zbliża się nie ubłaganie.. ale ma to też swoje dobre strony, szczególnie te kulinarne. 
Wcześniej zachodzące słońce sprawia, że nie chce wychodzić się z kuchni, bo dnia coraz mniej pozostaje na gotowanie, a cały czas chciałoby się tworzyć i przetwarzać :) I tak w najbliższym czasie pojawi się trochę przepisów już w jesiennym klimacie.

Dzisiaj przepis na prosty kompot z jabłek i rabarbaru oraz mus z jabłek, które zostały z kompotu.

KOMPOT


  • 2 litry wody
  • 3 jabłka
  • 1 duży rabarbar
  • 4 suszone morele
  • 3 suszone śliwki
  • 3 goździki
  • cynamon
  • 3 łyżki brązowego cukru


  1. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. 
  2. Rabarbar kroimy na średnie kawałki (tak, żeby zmieściły się do garnka). 
  3. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy morele, śliwki, goździki i cynamon.
  4. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.
  5. Dodajemy cukier i gotujemy ok 40 minut.

DESER Z MUSEM JABŁKOWYM


  • jabłka z kompotu
  • morele z kompotu
  • śliwki z kompotu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 4 ciastka korzenne (lub herbatniki)
  • szczypta cynamonu

  1. Jabłka, morele i śliwki miksujemy blenderem, dodajemy cynamon i wszystko razem mieszamy.
  2. Do szklanek przekładamy mus.
  3. Ciastka kruszymy i układamy jako kolejną warstwę deseru.
  4. Następnie nakładamy jogurt.
  5. Czekoladę drobno siekamy nożem i posypujemy desery z wierzchu.



Jabłko z cynamonem 2014

2 komentarze:

  1. Świetny kompocik, choć już dawno rabarbaru nie widziałam, jest jeszcze w sklepach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam rabarbar w zeszłym tygodniu od znajomego z ogródka. Ale chyba już faktycznie ciężko znaleźć w sklepach o tej porze roku :/

      Usuń

Drukowanie