Jesień zbliża się nie ubłaganie.. ale ma to też swoje dobre strony, szczególnie te kulinarne.
Wcześniej zachodzące słońce sprawia, że nie chce wychodzić się z kuchni, bo dnia coraz mniej pozostaje na gotowanie, a cały czas chciałoby się tworzyć i przetwarzać :) I tak w najbliższym czasie pojawi się trochę przepisów już w jesiennym klimacie.
Dzisiaj przepis na prosty kompot z jabłek i rabarbaru oraz mus z jabłek, które zostały z kompotu.
KOMPOT
- 2 litry wody
- 3 jabłka
- 1 duży rabarbar
- 4 suszone morele
- 3 suszone śliwki
- 3 goździki
- cynamon
- 3 łyżki brązowego cukru
- Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Rabarbar kroimy na średnie kawałki (tak, żeby zmieściły się do garnka).
- Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy morele, śliwki, goździki i cynamon.
- Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.
- Dodajemy cukier i gotujemy ok 40 minut.
DESER Z MUSEM JABŁKOWYM
- jabłka z kompotu
- morele z kompotu
- śliwki z kompotu
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 4 ciastka korzenne (lub herbatniki)
- szczypta cynamonu
- Jabłka, morele i śliwki miksujemy blenderem, dodajemy cynamon i wszystko razem mieszamy.
- Do szklanek przekładamy mus.
- Ciastka kruszymy i układamy jako kolejną warstwę deseru.
- Następnie nakładamy jogurt.
- Czekoladę drobno siekamy nożem i posypujemy desery z wierzchu.
Świetny kompocik, choć już dawno rabarbaru nie widziałam, jest jeszcze w sklepach?
OdpowiedzUsuńDostałam rabarbar w zeszłym tygodniu od znajomego z ogródka. Ale chyba już faktycznie ciężko znaleźć w sklepach o tej porze roku :/
Usuń