"Przetworami" nazywam wszystkie dania, które powstają z innych dań, a w zasadzie resztek, z wcześniejszych dni. Prawdziwy kulinarny freestyle.. nigdy nie wiadomo co powstanie. Czasami smak, jak i samo danie, jest genialnie zaskakujące.. czasami niestety zdarzają się też porażki.. ale nie tym razem:)
czwartek, 27 lutego 2014
wtorek, 25 lutego 2014
Pączki serowe
Pączki serowe to moje ulubione pączki.. Kiedyś miałam taką jazdę na ich punkcie, że codziennie wchodziłam do cukierni i pytałam o serowe pączki, a że nie wszędzie można je kupić, czasami zaliczałam tych cukierni kilka w ciągu dnia :)
Jeśli chodzi o Tłusty Czwartek, to zawsze mam jedno skojarzenie - najwspanialsze pączki świata - pączki Babci Tereski. Mam nadzieję, że i w tym roku będą. Takich pączków nie ma w cukierniach, nawet w tych najlepszych, smak pączków Babci Tereski jest od lat taki sam, pączki są chrupiące i najlepsze bez lukru i bez cukru pudru..
poniedziałek, 24 lutego 2014
Koktajl egzotyczny
Następna wersja pysznego koktajlu, który tym razem kusi grzeszną czekoladą.. ale spokojnie to gorzka czekolada, także odrobina nikomu nie zaszkodzi :)
sobota, 22 lutego 2014
Łososiowe babeczki
Przepyszne babeczki, z ciasta francuskiego, które bardzo szybko się robi. Kilka prostych składników a efekt niesamowity. Sprawdzi się w różnych sytuacjach.
Nigdy nie przepadałam za wędzonym łososiem, ale kiedy odkryłam, że można go zapiekać w różnych daniach, pokochałam ten smak. Polecam ten przepis również w innej wersji składnikowej, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Osobiście mam pomysł jeszcze na wersję na słodko, ale wszystko w swoim czasie :)
piątek, 21 lutego 2014
Razowe mini pizze calzone
Kolejny przepis na moje ulubione ciasto drożdżowe.. Ciasto z mąki razowej z dodatkiem ziół, czyli pizza w trochę zdrowszej wersji. Moja jest pikantna z pieczarkami, serem i szynką, ale można zaszaleć i nie ograniczać się ze składem :) Smaczna na ciepło, jak i na zimno. Można zamrozić, potem odgrzać w mikrofalówce na szybko i też będzie wyśmienita :)
czwartek, 20 lutego 2014
Gulasz wieprzowy i pudding Yorkshire
Od czasu do czasu zdarz mi się ugotować gulasz.. W moim rodzinnym domu jadało się go zazwycaj z plackami ziemniaczanymi i z surówką - czyli wszystkim dobrze znany placek po węgiersku. Nie lubię robić placków, bo muszę ziemniaki ręcznie trzeć na tarce i zawsze krwawo kończę :/ Pomysł na pudding Yorkshire pojawił się przy okazji jakiegoś programu o kuchni brytyjskiej. Puddingi znacznie szybciej się robi i nie trzeba mieć plastrów pod ręką ;) Polecam jeśli tak jak ja nie znosicie przygotowania placków ziemniaczanych :)
środa, 19 lutego 2014
Cordon Bleu
Jeśli kotlet, to dlaczego nie Cordon Bleu? Prosta wersja, a jaka smaczna i ile radości.. mam na myśli mojego męża, który cieszy się na obiad bez eksperymentu :)
W wersji light tylko z warzywami, w wersji bez oporów najlepiej z frytkami :)
wtorek, 18 lutego 2014
Sałatka z zupki chińskiej
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o sałatce z zupek chińskich wiedziałam, że muszę ją zrobić. Już dawno nie jadłam zupki chińskiej, więc w trakcie przygotowania sałatki podjadanie makaronu z przyprawami tak mi się spodobało, że myślałam, że będę musiała jeszcze biec do sklepu po kolejną zupkę. Całe szczęście opamiętałam się w porę i makaronu wystarczyło :)
Myślę, że jest to fajna sałatka, którą możemy zrobić w nagłej potrzebie, kiedy zaskoczą nas goście lub po prostu wielki/mały głód. Możemy ją zrobić ze składników, które możemy długo przechowywać lub z tego co znajdziemy w lodówce.
poniedziałek, 17 lutego 2014
Koktajl pij na zdrowie
W zeszłym roku dopadło mnie szaleństwo Ewy Chodakowskiej. Przeczytałam książkę, stosowałam dietę, trochę ćwiczyłam, ale tylko trochę ;p zaczęłam zdrowo jeść, co miało na mnie pozytywny wpływ.. niestety miłość do jedzenia, tego nie zawsze zdrowego, z czasem wygrała.. Choć to co straciłam, dzięki diecie, znowu powróciło cieszę się, że spróbowałam. Nabyłam pewnych nawyków żywieniowych, szczególnie jeśli chodzi o zdrowsze zamienniki, typu makarony, chleb i przekąski. Nie kupuję już mocno przetworzonego jedzenia niewiadomego pochodzenia (no może poza cheesem z maca ;p w trasie).
Dziś jeden z takich odchudzonych, mega zdrowych i przede wszystkim bardzo smakowitych przerywników. Na śniadanie, do ciastek owsianych, do pracy..
niedziela, 16 lutego 2014
Bruschetta błyskawiczna
Bruschetta - włoska przekąska, którą można wykonać na różne sposoby. Podstawą bruschetty jest oliwa, czosnek i pomidory.
Oryginalna wersja, którą poznałam jakiś czas temu składała się z salsy pomidorowej i mozzarelli, moja bruschetta jest znacznie prostsza, co nie znaczy, że gorsza w smaku :) Miałam mało czasu, a chciałam zrobić coś smacznego i mało angażującego w ramach sobotniej kolacji.
sobota, 15 lutego 2014
czwartek, 13 lutego 2014
Bułki maślane
To jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam. Ciasto na maślance jest bardzo rzadkie, co trochę mi przeszkadzało, bo miałam wrażenie, że jest nie do ogarnięcia i nie wiedziałam co mi wyjdzie, ale dodatek, mojej ostatnio ulubionej, mąki kukurydzianej sprawił, że bułki wyszły wyśmienicie.. Trochę słodkie, ale do wszelkich dodatków śniadaniowych na słodko i słono pasują bardzo dobrze.
wtorek, 11 lutego 2014
Sernik Pina Colada
Chciałam zrobić jakiś prosty sernik na zimno, na kruchym spodzie. Będąc na zakupach znalazłam galaretkę Winiary Pina Colada - chyba to jakaś nowość, bo wcześniej nie widziałam jej na półce - a, że uwielbiam drinki w stylu Pina Colada nie mogłam się oprzeć tej galaretce :)
Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Smak super! Jeśli ktoś lubi Pina Colade to będzie sernik dla niego :)
niedziela, 9 lutego 2014
Pizza na mące kukurydzianej z podwójnym serem
Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy :)
Przepis na ciasto, który wpadł mi wczoraj rano do głowy. Robiłam go z ciekawością co z niego wyniknie.. po konsumpcji stwierdzam, że było to jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam. Mąka kukurydziana jest lżejsza od pszennej i dzięki niej samo wyrabianie ciasta jest przyjemnością, widać, że ciasto jest bardziej puszyste zanim jeszcze wyrośnie. Podczas pieczenia pizza ładnie wyrosła.
sobota, 8 lutego 2014
Bułeczki z pieczarkami
Domowe bułki, zwykłe czy z nadzieniem, zawsze są wyśmienite i sprawdzą się jako śniadanie, przekąska - w podróży czy w pracy (w moim przypadku praca to ciągła podróż, także sprawdziły się idealnie:). Można jeść je na ciepło i zimno. Tą pierwszą wersję polecam z ketchupem - smak najlepszej zapiekanki z pieczarkami..
piątek, 7 lutego 2014
czwartek, 6 lutego 2014
Sałatka krabowa
O sałatce krabowej już wspominałam.. Przepis pochodzi od mojej koleżanki z pracy, która co roku zmuszana jest do przygotowania tej sałatki na imprezę firmową. Każda ilość jaka się pojawi zostaje pochłonięta :)
Sałatka sama w sobie jest bardzo prosta i szybka do zrobienia.
wtorek, 4 lutego 2014
Babeczki czekoladowe
Długo szukałam prawdziwie czekoladowego smaku w takich babeczkach czy muffinkach i udało się! Jest smak! Cudowny smak czekolady:)
poniedziałek, 3 lutego 2014
Sałatka z grillowanymi krewetkami
Od jakiegoś czasu myślałam nad sałatką z krewetkami. Długo zastanawiałam się z czym krewetki można połączyć, żeby wszystko nie było zbyt skomplikowane i w miarę szybkie w przygotowaniu.. i tak oto wpadłam na najprostsze połączenie, z dresingiem wymyślonym w chwili przygotowania. Czas mnie naglił, a w zasadzie mąż, który był już głodny i czekał niecierpliwie ;p - wiadomo musiałam działać szybko:)
Połączenie smaków okazało się idealnie zrównoważone - każdy składnik z jednej strony dobrze wyczuwalny, z drugiej tworzący spójną całość z pozostałymi :)
niedziela, 2 lutego 2014
Polędwiczka w chrzanie i curry
Cudowne danie, które nie zajmuje wcale dużo czasu, a zachwyci ukochanego lub ukochaną np.w Walentynkowy wieczór :) Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, które możemy kupić wcześniej i zamrozić. Danie doskonale sprawdzi się jako kolacja lub obiad.
sobota, 1 lutego 2014
Chleb kukurydziany
Kolejny przepis z książki Potrawy z ciasta drożdżowego.
Bardzo spodobało mi się pieczenie domowego chleba. Piekłam już kilkakrotnie różne wersje, ale wciąż nie znalazłam idealnej wersji. Chleb kukurydziany powstał przypadkiem - miałam mąkę kukurydzianą i zastanawiałam się co z nią zrobić. Pomysł na chleb okazał się trafiony. Bardzo prosty przepis, a chleb wyśmienity. Polecam!
Subskrybuj:
Posty (Atom)