piątek, 2 maja 2014

Majówkowy grill



Pierwszy grill za nami. Pogoda dopisała, choć wieczorami wciąż jest chłodno, atmosfera była gorąca :) Jedzenie znikało ze stołu szybciej  niż zazwyczaj.. szczególnie wyśmienity chleb czosnkowy, ale przede wszystkim doborowe towarzystwo było sukcesem tego dnia :)


Dziś będzie kilka przepisów - wszystkie, które pojawiły się na wczorajszym grillu.

WYTRAWNE DROŻDŻÓWKI Z ŻÓŁTYM SEREM


SKŁADNIKI

  • 250 g  mąki pszennej
  • 25o g mąki razowej żytniej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiej margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • przyprawa do bruschetty
  • 200 g sera gouda

PRZEPIS

  1. Ciasto: Do mniejszej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz ok. 50 ml wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut. 
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, wcześniej przygotowane drożdże oraz stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy margarynę. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
  3. Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na 30 minut.
  4. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  5. Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na prostokąt, całą powierzchnię pokrywamy serem i posypujemy przyprawą do bruschetty. Ciasto składamy, tak aby ser znalazł się w środku.
  6. Rozwałkowujemy delikatnie nasze ciasto jeszcze raz (tym razem na mniejszy i grubszy prostokąt) i kroimy w 4 cm paski, następnie każdy pasek kroimy wzdłuż zostawiając trochę ciasta na końcu każdego paska (tak jak to widać na zdjęciu), zawijamy każdą część osobno, a następnie zawijamy obie części tworząc na końcu mały wianuszek.
  7. Gotowe wianuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w cieple pod przykryciem na ok 30 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 15 minut - aż drożdżówki się zarumienią.

CHLEB CZOSNKOWY


Przepis na ten wyśmienity chleb czosnkowy znalazłam na blogu www.poproszedokladke.wordpress.com
Trochę go zmieniłam, ale pomysł i smak są rewelacyjne. Upiekłam chleb przed samym grillem, także jak pierwsze kiełbasy wylądowały na stole chleb był jeszcze gorący i zaczął znikać szybciej niż same kiełbasy :)

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • ok. 3 łyżki oleju
  • 100 g miękkiego masła
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS

  1. Ciasto: z drożdżami postępujemy jak w poprzednim przepisie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gotowe drożdże, sól, cukier i wodę - zagniatamy i po trochu dodajemy olej. Odstawiamy do ciepłego na 30 minut.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim masłem, solimy i pieprzymy do smaku.
  3. Następnie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokątu, smarujemy powierzchnię masłem, składamy delikatnie rozwałkowujemy, znowu smarujemy masłem, składamy itd, aż skończy się masło. Na koniec rozwałkowujemy delikatnie ciasto na nieduży prostokąt i dzielimy ciasto na grubsze 'plastry'.
  4. Przygotowujemy formę do babki z kominem (lub tortownicę), którą smarujemy cienką warstwą oleju.
  5. Podzielone części ciasta układamy jeden obok drugiego wypełniając całą przestrzeń formy.
  6. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C - formę układamy na dolnej części pieca, bo forma jest wysoka, a ciasto urośnie i może przypalić się od góry. Chleb pieczemy ok 30 minut.
  8. Chleb wykładamy w całości - wcześniejsze przygotowanie pozwala na swobodne odrywanie kawałków chleba bez konieczności krojenia. Koniecznie podajemy gorący na stół :)

FILET Z KURCZAKA W BOCZKU


Tu sprawa jest niezwykle prosta.. od zawsze zmagałam się z suchym kurczakiem z grilla, do wczoraj.. filet zawinięty w boczek jest idealny!

SKŁADNIKI

  • 4 duże filety z kurczaka
  • 8 cienkich plastrów boczku parzonego (np. z Lidla)
  • mieszankę przypraw Grill Meksykański (Kotanyi)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

PRZEPIS

  1. Filety dzielimy na dwa plastry, krojąc wzdłuż na pół.
  2. Mięso umieszczamy w misce, wsypujemy mieszankę przypraw, dodajemy olej i wszystko mieszamy , tak żeby każdy kawałek kurczaka pokrył się przyprawami.
  3. Miskę wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
  4. Przed grillowaniem wyciągamy kurczaka z lodówki i każdy kawałek owijamy plastrem boczku.
  5. Grillujemy, aż mięso się zarumieni, a boczek wytopi.


SOS CZOSNKOWY


Czosnek to zawsze nieodłączny element każdego grilla, a sos czosnkowy jest tak samo ważny jak dobra kiełbasa.

SKŁADNIKI

  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy.



Czas na mięsa z grilla!
Na majówkę


1 komentarz:

  1. No, grill pierwsza klasa :-) I cieszę się, że chlebek smakował! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie